Tilbygning til murermestervilla - hvad skal du overveje? (2022)
Råd og vejledning
Murermestervillaen er en type bolig, som de fleste danskere ofte har set rundt omkring i landet. Det er nemlig et særligt populært hus - især blandt børnefamilier. Dog kan huset have sine udfordringer, når familien vokser, og man pludselig har brug for mere plads. Derfor vælger mange at lave en tilbygning til deres murermestervilla.
Hvad er en murermestervilla?
En murermestervilla betegnelsen for en type bolig, der er bygget mellem 1915 og 1930, og er et resultat af tankerne bag 'Bedre Byggeskik', der forsøgte at gøre op med tidens stilforvirring. Derfor er murermestervillaen også meget stilsikker i form og udtryk.
Murermestervillaer er typisk en bolig af god størrelse, der er bygget i halvandet til to plan. Disse type boliger har et meget genkendeligt udseende, da de ofte er bygget med røde mursten og rødt tegltag.
Ligeledes kan man ofte finde karnapper, gesimser og verandaer på murermestervillaerne.
Murermestervillaens arkitektur er altså meget stilsikker. Men hvordan bygger man så en tilbygning, der kan stå smukt sammen med huset?
Din tilbygning kan se ud på mange måder
Hvis du skal lave en tilbygning til murermestervillaen, kan det være svært lige at gennemskue, hvordan den skal se ud, for bedst muligt at passe sammen med det oprindelige hus - netop fordi murermestervillaen er bygget som den er. Uanset hvilken stil, du vil skabe for tilbygningen, er det vigtigt, at der tages højde for det eksisterende hus’ udtryk, så de to passer sammen.
Overordnet set er der dog tre typer tilbygning, som man kan vælge mellem: tilbygning i stil med det oprindelige hus, tilbygning i kontrast til det oprindelige hus eller en tilbygning, der er en blanding af de to. Det kan være svært at beslutte, hvilken type der passer bedst til netop dit hus, og her kan arkitekten være behjælpelig med at vejlede dig.
Der er dog også et par andre overvejelser, der er gode at gøre sig inden projektet.
Overvej hvilke rum tilbygningen skal indeholde
Murermestervillaer er ofte indrettet således, at soveværelserne befinder sig på 1. salen, mens køkken og stue befinder sig i stueetagen i separate, opdelte rum. Dog har tiden og familiers behov ændret sig siden murermestervillaen blev bygget.
Mange vælger at udnytte byggeprocessen til at skabe et større og mere funktionelt køkken, der er i bedre overensstemmelse med den tid, vi lever i.
Især er køkken-alrummet blevet ekstremt populært. Nogle vælger faktisk også helt at rykke køkkenet, der ofte er placeret mod vejen, således at det får en bedre forbindelse til haven. Dette skyldes selvfølgelig at køkkenet i dag i langt højere grad er blevet samlingspunkt for familielivet.
Selvom det altså ofte er værelser, som der mangler i murermestervillaen, kan man med fordel overveje, om man skal foretage en ombygning af det resterende hus samtidig med, at man laver tilbygningen, således at man får det optimale ud af huset.
Tænk haven med i tilbygningen
Et fællestræk ved rigtig mange murermestervillaer er, at de har en dejlig, stor have. Dog er den desværre i mange tilfælde ikke udført i samspil med huset, og fremstår derfor ikke som et inkorporeret uderum. Dette kan byggeprocessen ændre på.
Man kan altså overveje, hvorvidt tilbygningen skal placeres på den ene eller anden side af huset i forhold til haven. Samtidig kan man også overveje, om man skal bygge terrasse til huset, hvilket skaber et ekstra rum for familien udendørs.
Også nogle vælger at skabe en tilbygning i glas, hvilket forbinder huset med haven på en helt anden måde.
Vigtigst af alt, når man skal tænke haven med i byggeprojektet er, at man ikke glemmer, at den er en del af huset. Solens bane i forhold til huset, naturligt lysindfald og havens grønne pust giver et helt fantastisk liv til murermestervillaen, hvis de indtænkes.
Tilbygningens tag betyder meget
Netop fordi murermestervillaens udseende er så karakteristisk som det er, gør det en stor forskel for husets endelige udtryk, hvilket tag du vælger til din tilbygning.
Langt de fleste murermestervillaer har tag i rødt tegl, og man kan derfor med fordel overveje at videreføre denne type på sin tilbygning, hvis den skal have høj tagrejsning som resten af huset.
Også skifer er et materiale, der ofte bliver brugt i forbindelse med tilbygninger til murermestervillaer.
Det kommer selvfølgelig an på smag, det enkelte hus samt hvilken stil du personligt bedst kan lide, hvilket tag du skal vælge til tilbygningen. Dog gør taget i sidste ende en stor forskel det endelige udtryk, og derfor er det en vigtig overvejelse at gøre sig.
Murermestervillaen sætter nogle begrænsninger
Med en tilbygning til murermestervillaen er mulighederne mange. Dog er der alligevel nogle begrænsninger, når det kommer til, hvad der er muligt, fordi murermestervillaen netop er så stilsikker, som den er.
En af murermestervillaens kendetegn er, at den er bygget i flere plan. Det betyder også, at der selvfølgelig er vinduer, der ikke skal blokeres af tilbygningen - hverken helt eller i forhold til naturligt lysindfald.
Der er mange, der af årsager som denne vælger en tilbygning med fladt tag. Dette kan også være en god overvejelse, hvis man gerne vil bygge tilbygning mod skel. Det er nemlig sådan, at man skal huske på, at højdegrænseplanet skal overholdes, og tilbygninger mod skel skal derfor holdes under en vis højde i forhold til afstanden fra skellet.
Hvad gør du så nu?
Der kan være mange årsager til, at man overvejer en tilbygning til sin murermestervilla. Måske handler det om pladsmangel eller en indretning, der simpelthen ikke passer til den moderne families ønsker og behov. Uanset årsagen er det muligt at finde en løsning, der passer til den enkelte.
Det vigtigste er dog, at tilbygningen tilfører værdi for husets beboere - hvad end det betyder for den enkelte, og at den passer til huset.
En arkitekt kan være en stor hjælp i forbindelse med hele processen - fra start til slut. Hos Arked er vi klar til at hjælpe dig. Kontakt os endelig og få hurtigt et bedre billede af, hvor du skal begynde.