Hvilke styrker og svagheder har byhuset?
Råd og vejledning
I vores tidligere artikel om byhuset kom vi ind på dets historiske baggrund og typiske kendetegn. Byhusene har mange spændende og unikke egenskaber og elementer. Men som med alle andre hustyper, er der nogle områder hvor de er særligt gode og nogle hvor de måske har lidt flere mangler.
I denne artikel kommer vi ind på nogle af de områder hvor byhusene er stærkest såvel som der hvor de møder lidt flere udfordringer.
Måske er du selv ejer af et byhus og ønsker at lære dets styrker og svagheder bedre at kende? Eller måske er du bare interesseret i at lære denne boligtype lidt bedre at kende?
I begge tilfælde, kan du læse med her og lære endnu mere om den byggestil som dominerede i landets stationsbyer under industrialiseringen.
Byhusets styrker
1) Slidstærke bygninger
Byhuset blev bygget med godt håndværk og byggeteknikker som har gjort dem utroligt slidstærke. Mange byhuse står for eksempel stadig den dag i dag og ligner stort set sig selv. Det ville ikke have været muligt hvis de blev bygget i dårlig kvalitet, og de er derfor huse som man sagtens vil kunne bo i mange år fremad.
2) Gode og holdbare materialer
Der blev lagt vægt på at byhusene skulle bygges i gode materialer, og det har gjort at de er meget holdbare. Billige byggematerialer blev undgået til fordel for bedre og stærkere materialer, og kvaliteten kan især fornemmes i hvor gamle mange af bygningerne er.
3) Byhusene er smukke levn fra en interessant periode i arkitekturhistorien
Byhusene blev opført i en byggestil kaldt historicismen som var en blanding af elementer fra mange forskellige kulturhistoriske perioder. Rent arkitektonisk er de derfor et rod da de på ingen måde følger én bestemt byggestil.
Dette ”rod” giver dem dog en enorm charme, og på trods af et udtryk som rent stilmæssigt ligger lidt over det hele, er de utroligt smukke boliger.
Der ligger også en interessant tankegang bag en bolig som har udvalgt og plukket det allerbedste fra de forskellige perioder, og husene siger derfor meget om datidens syn på de forskellige æraer.
Hvad var det allerbedste ved antikken, barokken og klassicismen? Hvert byhus viser sit bud på den enkelte boligejers svar på det spørgsmål, og de er derfor også utroligt interessante rent historisk.
4) Rummene har ofte højt til loftet
Byhusenes værelser har ofte meget højt til loftet. Den typiske højde er på omkring 3 meter, og det skaber rum med enormt åbne og luftige atmosfærer.
5) Der er ofte god belysning
Udover at være højt til loftet, vil der også som regel være mange vinduer i et byhus. Kombinationen af højt loft og store åbne vinduer skaber en fantastisk naturlig belysning i de fleste byhuse, og det er noget som mange af boligernes ejere nyder godt af – især i de kolde og mørke vinterperioder hvor selv den mindste lysstråle kan skabe en enorm forskel.
6) Villaerne er meget rummelige
Byhusvillaerne er ikke kun rummelige opadtil. Rummeligheden afspejles også i deres plantegninger, for mange af de gamle byhuse er faktisk enormt store og rummelige.
Mange byhuse er for eksempel blevet opdelt i flere små lejligheder da de ellers ville være for store til den enkelte familie.
Byhusets svagheder
1) Nogle byhuse kan være svære at reparere og vedligeholde
Nogle byhuse kan have særlige bygningsdele (som for eksempel tårne eller andre særlige udsmykninger) som kan gøre det nødvendigt at søge hjælp hos specialiserede håndværkere når de skal vedligeholdes eller repareres. Det kan desværre gøre hele vedligeholdelsesprocessen en del sværere.
2) De kan også være dyre at vedligeholde
Byhusene er bygget i god kvalitet, men de mange fine udsmykninger og detaljer gør at de kan være dyre at vedligeholde i længden.
Man får ofte brugt for specialiserede håndværkere og udover at være besværligt, kan det også være dyrt.
3) Køkkenerne er som regel små og gemt væk
Store åbne køkkener er en meget moderne måde at indrette sit køkken på. Køkkenøen var nærmest ikke-eksisterende i det forrige århundrede, og mange andre tendenser inden for indretningen af husets spiserum er først kommet til i de seneste årtier.
Før og under industrialiseringen var det for eksempel mere normalt med små køkkener som også blev gemt væk i boligen. Køkkenet havde ikke på samme måde en så vigtig rolle som det for mange har i dag, og det blev derfor nedprioriteret i indretningen.
Man kan derfor desværre komme ud for at mange af byhusenes køkkener er meget små og uhensigtsmæssigt placeret.
4) Gammeldags værelsesopdeling
Som med køkkenindretningen, afspejler resten af byhusets sammensætning også den tid det blev bygget i. Datidens familier boede på meget anderledes vis end de gør i dag, og det var meget normalt at allebørnene var fælles om ét stort værelse.
Der er ikke mange danskere som lever efter den model i dag, og man kan derfor komme ud for at byhusenes ruminddelinger kan være udfordrende for den moderne børnefamilie. Det kan dog løses med et større ombygningsprojekt eller en tilbygning.
Husk dog altid at undersøge om din bolig er fredet eller bevaringsværdig inden du går i gang med at tænke i de helt store projekter.
Mange af de gamle byhuse har nemlig en særlig historisk værdi, og man kan derfor komme ud for at der er begrænsninger for hvad og hvor meget man må ændre på dem.