5 typiske fejl i indretningen af køkkener 

Råd og vejledning

July 5, 2021

Er køkkenvasken for lille, skufferne for store og emhætten for svag?

Det er desværre ikke unormalt at støde på køkkener som er uhensigtsmæssigt indrettede i forhold til dagligdagens gøremål. Det kan være blevet indrettet uden funktionaliteten i fokus, og sådanne køkkener er ofte både kejtede og direkte irriterende at skulle navigere rundt i.

En af fordelene ved at have en arkitekt knyttet til sit byggeprojekt er at man sikrer sig en masse ekspertviden lige ved hånden igennem hele indretningsprocessen. Så slipper man for kejtede køkkener og frustrerende madlavning.

I denne artikel præsenterer vi fem typiske designfejl som findes i dårligt indrettede køkkener. Det er ikke billigt at få lavet et nyt køkken, men hvis man allerede fra starten af har øje for disse typiske faldgruber kan man gøre hele processen (og det endelige resultat!) meget bedre. Så læs med her!

 

1) For lidt plads omkring vasken

Ligger tallerkenerne og svinger frem og tilbage i et tårn af keramik som kan falde ned og brase sammen når som helst? Eller er flere af karryrettens ingredienser blevet flyttet over på spisebordet indtil de skal bruges da der simpelthen ikke er plads nok til dem ved siden af vasken?

En typisk fejl i dårligt indrettede køkkener er for små vaske som ikke har nok plads omkring sig. Det kan gøre det stressende at være i sådan et køkken da alt så vil skulle presses ned på et lille område omkring vasken både under madlavningen og når opvasken efterfølgende skal tages.

Man skal derfor altid sørge for godt med plads omkring køkkenvasken og aldrig undervurdere hvor stor en forskel det kan gøre med god plads.

 

2) For svag emhætte

Hvis madosen langsomt samler sig i luften og ikke rigtig forsvinder nogle steder hen på trods af en emhætte som kører på fuldt brøl, kan det være et tegn på at den bare ikke er effektiv nok.

Emhætter er noget af det allervigtigste man kan have i sit køkken, og en typisk fejl man ser i køkkener med dårlige indeklimaer, er ineffektive emhætter. Sørg derfor altid for at købe en emhætte som er stærk nok til at trække al osen med sig.

 

3) Ikke nok stikkontakter

Mange nye boliger har heldigvis prioriteret tilgængeligheden af stikkontakter som noget af det allervigtigste, men i mange ældre boliger er dette sjældent sagen.

Hvis huset blev bygget i en tid hvor elektroniske køkkenredskaber ikke på samme måde spillede en så vigtig rolle i køkkenet som de gør i dag, er det meget sandsynligt at der er for få stikkontakter i køkkenrummet. Man skal måske endda hive hele forlængerledningen frem for at kunne gøre brug af stavblenderen eller toasteren.

 

4) Dårligt placeret opvaskemaskine

Sørg altid for at opvaskemaskinen står godt i forhold til affaldsspanden og vasken. Hvis opvaskemaskinen står for langt væk fra begge dele, kan man risikere at skulle rode rundt med tallerkener og lignede på en uhensigtsmæssig måde i forhold til hvis den lå lige til hånden.

Den skal gerne kunne tilgås nemt, og det er derfor vigtigt at man placere den et sted hvor "køkkentrafikken" ikke spærrer for den.

 

5) Dårlig belysning

God og naturlig belysning kan gøre vidundere for et køkkens indeklima, og det er meget sjovere at skralde gulerødder i et veloplyst lokale end i et rum der føles tæt og dunkelt.

Det er derfor altid en god idé at sikre sig en masse (gerne store!) vinduer i sit køkkenområde, så man både får en masse naturlig belysning ind og samtidig kan lufte godt og hurtigt ud hvis lasagnen nu glemmes i ovnen.

Lysindfaldet er sjældent noget som prioriteres i køkkenerne, men man skal ikke undervurdere hvor stor en forskel det kan gøre for boligens helhedsoplevelse at have et lyst og åbent køkken.