Arkitekttegningerne som du skal kende inden du bygger (Oversigt)

Råd og vejledning

April 30, 2021

For mange førstegangsbyggere, kan et byggeprojekt nemt komme til at virke som en forvirrende suppe af en masse nye og ukendte ingredienser som man skal sætte sig ind i.

Man lærer en masse nye termer at kende, og der er et ocean af overvejelser som man skal gøre sig, for at sikre det bedst mulige slutprodukt. Det kan nemt blive lidt uoverskueligt.

Vi vil dog hellere end gerne hjælpe dig med at danne overblik over processen, og har i den forbindelse udarbejdet denne artikel, som forhåbentlig kan give dig en lidt bedre fornemmelse for hvad der kræves af dig som nybygger.

Som nybygger vil du skulle have en masse tegninger klar ved hånden, under hele byggeforløbet.

Der er mange forskellige arkitekttegninger i spil, hvis man skal opføre en bebyggelse, og vi har her samlet en oversigt over de vigtigste, under hver deres område af byggeforløbet – design, tilladelse og udførelse.

Du kan også klikke på de forskellige tegningers navne i underpunkterne, for at blive sendt videre til deres tilhørende og mere uddybende hovedartikler.

 

 

Design

Denne dækker over de tegninger som vedrører den overordnede og primært æstetiske del af byggeriet.

Visualisering

En visualisering har til formål at gøre arkitektens tanker og planer synlige for dig som kunde. Det er et billede af det formåede slutprodukt, og visualiseringer kan komme til udtryk på mange forskellige måder.

Hos Arked, udarbejder vi først visualiseringerne efter en behovsanalyse og samtale med dig som nybygger. Du kan se en masse eksempler på visualiseringer under vores tidligere projekter.

Plantegning

En plantegning er en tegning af en plan i bebyggelsen. Det vil ofte være en plantegning som folk helt intuitivt tænker på, når man siger ”arkitekttegning”, og de viser alt fra værelsesfordelinger, til placeringen af de forskellige døre i bygningen.

Plantegninger har ligeledes en underkategori kaldt de tekniske plantegninger, mendisse er mere relevante for udførelsen end de er for designet.

 

Tekniske tegninger til tilladelse

Denne dækker over de tegninger som skal bruges til at få en byggetilladelse.

Situationsplan

En situationsplan er en oversigt over grunden som den ser ud før den nye bebyggelse. Det er en tegning som samler alt fra bakker på græsplænen til orangeriets placering på grunden, og den er særligt vigtig i forhold til at se om man overholder bebyggelsesprocenten.

Den er altid vigtig at have i baghovedet mens du bygger - især hvis du for eksempel skal have lavet en tilbygning.

Snittegning

En snittegning er en tegning der fungerer som et ”snit” direkte ned igennem bygningen. Den viser derfor de forskellige højder og bredder i bebyggelsen mere detaljeret end en plantegning for eksempel gør.

Facadetegning

Facadetegninger viser alle bygningens fire facader. De viser altså husets udvendige udtryk, set fra alle tænkelige vinkler, og man vil som regel også tegne relevante højder og højdeforskelle ind på en facadetegning.

Facadetegninger kan også ofte give gode indikationer af lysindfaldet i boligen.

Plantegning

Plantegningerne falder både under design og udførelse i forhold til byggeprojektets forløb. Se eventuelt tilbage under ”design”-kategorien for en mere detaljeret gennemgang af plantegninger.

Lokalplan

Der findes også en lokalplan, som er værd at kende til inden du går i gang. En lokalplan er ikke vigtig for projektet selv, men viser hvilke regler der er for bebyggelser i det pågældende område som grunden befinder sig på.

Den kan derfor være særligt relevant i forhold til ting som bebyggelsesprocenten.

Udførelse

Denne dækker over de tegninger som primært vedrører projektets tilknyttede håndværkere, da disse har at gøre med de små detaljer i byggeprojektet.

Rumtegninger

Rumtegninger fungerer i essensen som plantegninger over de enkelte rum i boligen. De vil ofte være mere detaljerede og for alvor vise alle ”finesserne” for de mindre rum i bebyggelsen.

Detaljetegninger

Detaljetegninger er forstørrelser af bestemte områder i boligen, som har brug for særlig opmærksomhed under konstruktionen.

De vil ofte være skaleret 5:1 og kan vise alt fra specifikke distancer mellem vindueskarme og gulve, til måden en skydedør møder loftet på, eller måden terrassen drejer om husets hjørner.

 

Føler du dig bedre klædt på til at træde ind i nybyggerverdenen? Vi står gerne ved din side gennem hele forløbet, og du skal være mere end velkommen til at give de forskellige pakkeløsninger som vi tilbyder et kig.