Hvad er en snittegning?
Ordbog
Når du skal søge om en byggetilladelse til dit projekt, er der mange ting, som du skal have styr på. Du skal blandt andet bruge en snittegning, som skal sendes med til kommunen. Er du i tvivl om, hvad en snittegning er, og hvad du kan se på den? Så læs med her!
Snittegningen giver en forståelse for husets sammenhæng
En snittegning er helt kort forklaret en tegning, der med et snit gennem bygningen viser eksempelvis højder og rumlige sammenhænge. Når du kigger på en snittegning, ser du husets indre konstruktioner; tykkelsen på vægge og gulve, hvor mange etager, som huset har, højden i de diverse rum, tagkonstruktion osv.
Snittet er altså en tegning, der viser højden og formen på dit hus. Snittegningen kan blandt andet bruges til at vurdere, som huset overholder højdegrænseplan eller regler for højder i din lokalplan.
Snittegningen er en vigtig del af design- og byggeprocessen af dit hus. Den har stor indflydelse på arkitektens forståelse af dit hus. Men hvad bruger arkitekten helt præcist snittegningen til?
Arkitektens brug af snittegningen
Når arkitekten laver en snittegning, er det ofte med henblik på den rumlige kvalitet. For eksempel kan arkitekten vurdere kvaliteten af dagslys, som du får ind i de forskellige rum i huset. Dette kan lade sig gøre, fordi arkitekten på baggrund af snittegningen kan sammenholde viden om vinduer, rummenes mål og størrelser samt højden til loftet, og foretage en vurdering ud fra dette, som giver en indikation på, om du vil få nok dagslys ind.
Desuden vil arkitekten bruge snittegningen til at vurdere den generelle oplevelse af rummene. Det er ikke kun arkitektens opgave at skabe et hjem til dig, der er designmæssigt og æstetisk smukt, men også et hjem, der er praktisk for netop dig. I den sammenhæng vil arkitekten eksempelvis se på detaljer som, om der er højt til loftet i fælles familierum som køkken og stue, der skal fungere som et samlingspunkt.
Alt i alt er snittegningen vigtig for arkitektens vurdering af oplevelsen af dit hus og dets kvalitet!
Snittegningen er ikke kun vigtig for arkitekten. Den er også nødvendig for din overordnede byggeproces, hvor du skal indhente tilladelse til at bygge.
Hvad skal du så bruge en snittegning til?
Udover at du selvfølgelig, ligesom arkitekten, kan bruge snittegningen til at få et indblik i dit hus’ højde, sammenhæng mellem rum osv., er der også andre årsager til, at snittegningen er vigtig for dig.
Inden du går i gang med dit byggeprojekt, skal du nemlig indhente en byggetilladelse fra kommunen, hvor de godkender projektet. Til tilladelsen skal du bruge en række dokumenter:
- Snittegning med dit hus’ højde, konstruktion og dimensioner
- Plantegning med oversigt over alle etagers rumfordeling, mål og indretning
- Situationsplan med dit hus’ præcise placering, afstand til skel m.m.
- Afløbsplan der viser informationer om afløbs- og kloaksystemer
- Facadetegning der viser alle facader på ydersiden af dit hus
- Oplysninger om f.eks. materialer, konstruktioner m.m.
Det kan være en idé både at inkludere før- og efter-tegninger af dit hus, så kommunen har et klart billede af, hvad projektet går ud på. Du kan læse mere om byggetilladelser, og ansøge om denne på Byg og Miljøs hjemmeside.
Der er meget, du skal have styr på, inden du begynder dit byggeri, og det kan for mange være overvældende. Hvis du har brug for hjælp til at overskue projektet, kan du booke en gratis 30 minutters samtale med en arkitekt, hvor vi kan fortælle dig om, hvad vi kan hjælpe med!
I mellemtiden kan du finde anden viden og inspiration eller se vores tidligere projekter. Vi håber, at dit vil være det næste!