Patriciervillaen: Alt hvad du skal vide
Ordbog
Der er stor sandsynlighed for at du på et eller andet tidspunkt har stiftet bekendtskab med de smukke og storslåede patriciervillaer som pryder arkitekturlandskabet rundt omkring i Danmark. Patriciervillaerne er pompøse miniatureslotte som kan findes i langt de fleste store byer i landet, og i dag fungerer de som levn fra en tid hvor den klassiske arkitektur dominerede byggescenen.
I denne artikel dykker vi lidt dybere ned i patriciervillaerne og forklarer hvad der er særligt vigtigt at vide om dem. Det kan især være hjælpsomt hvis du for eksempel selv bor i en gammel patriciervilla og overvejer at lave en tilbygning eller anden form for ombygning af den - eller hvis du blot er interesseret i at lære mere om denne spændende type bolig.
En patriciervilla er en stor villa i klassisk stil fra perioden 1860-1930
Patriciervillaerne blev bygget i perioden 1860 til 1930 og er store villaer i den klassiske byggestil. De drager især inspiration fra barokken, gotikken, renæssancen og klassicismen hvilket ses i deres storslåede og symmetriske udtryk. Denne måde at blande de forskellige stilperioders særpræg var ligeledes typisk for den periode de blev opført i - historicismen.
Patriciervillaerne blev bygget til familierne fra det bedre borgerskab og fungerede som statussymboler. De blev normalt tegnet af landets førende arkitekter, og der blev lagt stor fokus på at de skulle imponere i både størrelse, pompøst materialevalg og de mange finurlige detaljer som bygninger nærmest altid er beklædt med.
Navnet ”patricier” kommer ligeledes af den gammelromerske betegnelse for et medlem af adelen, og derfor siger selv navnet meget om hvem disse bygninger blev lavet til.
Arkitekturen skulle være storslået og imponerende
Patriciervillaerne fulgte ordsproget ”go big or go home” til punkt og prikke. De mange detaljer og imponerende byggeri blev brug til at fremvise ejernes økonomiske velstand og rolle i samfundet, og der blev ikke sparret på materialerne.
Det samme gør sig gældende for den indvendige arkitektur hvor man ofte vil støde på store og udsmykkede stuelokaler med høje paneler og detaljeret træarbejde.
Villaerne er som regel bygget symmetrisk op om én centralt placeret spejlingsakse som ofte vil være hovedindgangen til boligen. Indgangen vil også ofte være pragtfuldt udsmykket med fokus på elegance og orden i udtrykket, og vinduerne vi ligeledes være symmetrisk placerede.
Ikke alle patriciervillaer er pompøst udsmykkede
De patriciervillaer som er inspireret af barokken og gotikken vil ofte have en masse forskellige dekorationer. Det kan både være statuer, græskinspirerede søjler eller store symmetriske prydhaver ved hovedindgangene. Blomstermotiver er også typiske, og der er fokus på det fine og udsmykkede.
Det er dog ikke alle patriciervillaer der har samme detaljegrad som dem inspireret af barokken. De patriciervillaer som blev bygget i rendyrket klassisk stil vil sjældent have mange dekorationer på sig, men tværtimod være mere enkle i deres udtryk.
Disse ville også have mere fokus på de geometriske størrelser i byggeriet og ofte udelukkende bestå af simple farvekombinationer som hvid og sort. Disse minder derfor på mange måder om den moderne funkisstil da der også her er lagt vægt på elegancen i det mere simple udtryk.
Haven var en vigtig del af villaens helhedsbillede
Patriciervillaerne blev ofte bygget på relativt store landområder, og haven var derfor en lige så vigtig del af det samlede udtryk som husets udsmykning. Haverne blev, ligesom villaen selv, ofte tegnet af populære arkitekter, og de ville for det meste være enten symmetriske (ligesom huset) eller indrettet som små parker med masser af fine gangstier og blomsterbed.
Prydhaverne dominerede billedet, og køkkenhaverne blev som regel gemt væk for ikke at ødelægge det polerede udtryk udadtil. Frugttræer var af samme grund sjældne at finde i haverne.
Patriciervillaen opsummeret
Patriciervillaen er et postkort fra en tid hvor ekstravagance i byggeriet var i fokus. Arkitekturhistorien bag dem er næsten lige så betagende som villaerne selv, og deres storslåede udtryk afspejler i høj grad hvordan de blev bygget af dem der både var og havde mest i datidens samfund.
Patriciervillaerne kan opsummeres med disse gengående kendetegn:
- Storslåede og imponerende i deres udtryk
- Byggematerialer i høj kvalitet
- Rige på dekorationer og udsmykninger
- Prydhaver
- Mansardtag eller københavnertag
- Klassisk byggestil
Synes du at det er spændende at lære lidt mere om arkitekturhistorie og bestemte boligtyper? Vi har artikler om både landhuset, funkisvillaen og orangerier som også dykker ned i noget historisk baggrund og kommer ind på deres særlige kendetegn. Ellers kan der findes en masse mere information og spændende artikler i vores vidensafdeling.