Detaljetegninger - Hvad er de?

Ordbog

April 24, 2021

Hvad er afstanden mellem vindueskarmen og gulvet? Skal hoveddøren stå mere mod venstre, eller vende mod højre? Skal glasdøren være kvadratisk, eller aflang i sin form?

En stor del af finpudsningen af et byggeprojekt vil ligge i at sikre sig at alle de små detaljer sidder lige i skabet. Men hvad gør man når plantegningerne er for overordnede til at dykke ned i byggeriets enkelte finesser? En plantegning viser jo hele planer for bygningen, og den vil derfor sjældent kunne vise ting i centimetermål. Så hvad gør man? Frygt ej – her kommer detaljetegningen i spil!

 

En detaljetegning er en plantegning i 5:1 skala

Forestil dig at du har din plantegning liggende på et bord foran dig. Så smider du din Sherlock Holmes-frakke om skuldrene, rækker ned i lommen og hiver en lup frem, som du efterfølgende retter mod tegningen foran dig. Nu ser du hele plantegningen meget mere detaljeret, og dette er præcis hvad en detaljetegning gør – den viser alle de små detaljer som plantegningerne ikke kan få med.

En detaljetegning vil typisk være skaleret 5:1 i forhold til plantegningen, hvilket betyder at den forstørrer fem gange. Den vil vise de steder hvor der er brug for at ”zoome” ind – for eksempel i de områder hvor forskellige ting møder hinanden.

Det kan for eksempel være hvordan vindueskarmen sidder i væggen, hvordan vinduet møder ydervæggen, eller hvordan fundamentet rammer jorden. Detaljetegningen vil dække alle disse små områder.

En detaljetegning er ikke altid nødvendig

Man vil ikke altid have brug for en detaljetegning. De vil oftest kun blive udarbejdet hvis der indgår mange arkitektoniske finesser i byggeriet, eller hvis man ønsker at styre hver enkelt del af projektet i detaljegrad. De fleste ting vil derfor sjældent have brug for en detaljetegning.

De fleste håndværkere ved jo, for eksempel, godt hvordan vindueskarme plejer at sidde. Detaljetegninger vil derfor som regel kun skulle udarbejdes hvis der er dele af byggeriet som man skal være særligt opmærksom på – for eksempel hvis noget skal bygges anderledes end hvad der er normalt.

 

Detaljetegningen udarbejdes, så håndværkerne ved hvor de skal være ekstra opmærksomme på byggedetaljerne

Detaljetegninger er derfor primært lavet for håndværkernes skyld, da de fortæller demhvordan huset eller tilbygningen skal konstrueres. Disse tegninger fortæller nemlig håndværkerne præcis hvor de enkelte skruer skal stilles, hvor brede facaderne skal være og meget andet fra den særligt detaljeorienterede ende af skalaen.

Da detaljetegninger ikke altid er nødvendige, er de ikke et krav for at kunne gå i gang med at bygge. De kan, som skrevet, være en kæmpe hjælp, men er ikke en af de essentielle tegninger for byggeriets udformning.

I tvivl om hvilke tegninger du har brug for, før du kan gå i gang? Vi har blandt andet samlet en oversigt over hvilke tegninger du skal bruge for at få en byggetilladelse, nederst i denne artikel om de forskellige faser i et tilbygningsprojekt.