Tilbygning til sommerhuset? 6 gode råd og overvejelser

Inspiration

March 11, 2021

Trænger det gode gamle sommerhus til lidt fornyelse? Måske en udvidelse i form af en udestue, så du kan nyde sensommersolen i lidt bedre lysforhold? Eller skal der bare tilføjes nogle flere værelser, for at akkommodere den voksende børnefamilie? Vi har lavet en liste over 5 gode råd og overvejelser som du kan gøre dig, inden du går i gang med din sommerhustilbygning. Læs dem her og bliv inspireret til dit næste byggeprojekt!

1) Det samlede boligareal må ikke overskride 15% af grundarealet

Der gælder nogle særlige regler for hvor stor en tilbygning til et sommerhus må være. Det skal helst holde sig inden for en bestemt bebyggelsesprocent; et ord som beskriver hvor mange procent af det samlede grundareal der er blevet bygget på. 

I de fleste sommerhusområder ligger bebyggelsesprocenten på 15%. I praksis betyder det at du ikke har lov til at bygge mere på grunden, hvis det nuværende sommerhus’ areal allerede fylder 15%, eller tæt på 15%, af hele grundarealet.

Hvis dit sommerhus nu, for eksempel, ligger på en grund som er 1000 kvadratmeter stor, må det samlede boligareal ikke være overskride 150 kvadratmeter. Dette gælder også for annekser.

Dette er nogle vigtige tanker at gøre dig og vigtige tal at være bevidst om, før du begynder at tænke i design og funktion. Det er nemlig vigtigt at vide om man i bund og grund har lov til at bygge mere på grunden, inden man sætter penge af til en tilbygning.


2) Check lokalplanen og ikke kun bygningsreglementet

Der er en del regler som man skal sætte sig ind i, før man kan få den færdige byggetilladelse. Der er for eksempel flere regler for hvor høje sommerhuse må være og regler for afstanden til sti og nabogrund. 

Har du styr på disse regler, og er det nogle som kommer til at påvirke dine muligheder for en tilbygning? For eksempel må sommerhuse som hovedregel ikke overgå 5 meter i højde, eller have mere end én etage, medmindre man bor i et område som tillader dette.

Lokalplanen af nogle sommerhusområder har nemlig afvigelser fra bygningsreglementet, som gør at man har lidt løsere regler for tilbygninger. Der findes for eksempel områder hvor tagetager er lovlige, men hvis dette ikke er gældende for dit, lukker det for muligheden for at bygge en tagterrasse eller anneks af flere etager.

Hvis du er i tvivl om hvilke byggeregler er gældende for din specifikke sommerhusgrund, kan vi anbefale dig at konsultere Den Offentlige Informationsserver (Ejendomsdata). Her kan du blot taste den kommune og adresse som dit sommerhus befinder sig på ind og efterfølgende blive givet en oversigt over grundens data og byggereglement.


3) Lav tilbygning som del af en større renovering og slå to fluer med ét smæk

Skal der blot tilføjes nogle ekstra gæsteværelser, eller trænger hele sommerhuset til lidt opfriskning og fornyelse? Hvis hovedbygningen ser meget slidt eller bedrøvelig ud, kan det være en god idé at overveje om tilbygningen skal ske i kombination med en større renovation af hele sommerhuset.

Måske skal der udskiftes paneler og farver, så sommerhuset får et mere moderne udtryk? Eller måske skal den faldefærdige garage rives ned til fordel for en udestue? Hvis man skal til at lave en større tilbygning, kan man nemt slå to fluer med ét smæk ved samtidig at tænke i generelle renoveringssbaner. Så kan man, med eget præg, skabe en ny helhed på hele grunden.


4) Afklar om du har særlige ønsker i forhold til det arkitektoniske udtryk

Hvilken stil forestiller du dig at din tilbygning skal have? Skal den være i samme design som hovedbygningen, eller en klart adskillelig udvidelse med en anderledes stil? 

Designet kan sammensættes på mange måder, men vigtigst af alt er det at du på forhånd har gjort dig nogle overvejelser om dine ønsker til tilbyggelsens udseende og størrelse. Så bliver resten af byggeprocessen nemmere. Jo bedre du ved hvad du vil have, jo mere præcist et prisoverslag kan arkitekterne nemlig give dig (I tvivl om hvad et prisoverslag er og omfatter? Så check denne artikel ud). 

5) Optimér placeringen af din tilbydning, ved at kende din grund godt

Tilbygningens funktion spiller også en rolle. Hvis din tilbygning for eksempel skal være en terrasse eller udestue, vil selve placeringen af bebyggelsen have altafgørende betydning for hvor meget I får ud af den. Solens bevægelse på himlen ændrer sig jo i løbet af dagen, og de fleste vil helst have en så solrig terrasse som muligt. 

Terrasens placering ville derfor skulle optimeres, så I får mest muligt ud af lyset. Men hvad slags lys vil I gerne have? Vil I helst have morgensol, aftensol eller en mere ”sol-let” terrasse som man kan slappe af i skyggen på, under de varme sommerdage? 

Og hvordan står jeres egne og naboernes træer? Er det nogle af dem som skygger for solen, eller ville I godt kunne arbejde jer udenom naboens høje grantræ som de nægter at fælde? 

Alle disse er vigtige spørgsmål at stille sig selv, inden man går i gang med byggeprojektet. Hvis man ikke har haft sin grund særligt længe, kan det være en god idé at vente med en tilbygning af en terrasse eller udestue, til man kender den lidt bedre. Jo mere tid man har brugt på sin grund, jo bedre styr har man nemlig alle de steder på den hvor solen er bedst. Og værst.

Hos Arked kan vi give tre forskellige designforslag til din tilbygning og finjusterer dem efterfølgende, baseret på den feedback du som kunde giver. Så har man lidt at vælge imellem. Her er et eksempel på hvordan sådanne tre forslag kunne se ud, i en tidligere tilbygning med tagterasse som vi har lavet.



6) Du kan bruge håndværkerfradrag på din tilbygning 

Økonomi og budget er noget af det vigtigste at sætte sig ind i, før man går i gang. Vidste du at du kan bruge håndværkerfradrag på tilbygninger til sommerhuse? Sommerhuse flader nemlig under ”fritidsboliger” og er derfor omfattet af håndværkerfradraget.

Fradraget dækker dog ikke over de involverede arkitekter, men i selve byggearbejdet kan der være penge at hente. Der er dog nogle krav som skal opfyldes for at dette er gældende. Blandt andet at: 


  • Du eller din ægtefælle skal være registreret som ejer af sommerhuset
  • Du skal betale ejendomsværdiskat af boligen
  • Sommerhuset skal være beboeligt 


(Se eventuelt Skats opslag om reglerne for håndværkerfradrag på fritidsboliger for flere detaljer.)

Derudover er du måske nysgerrig på hvad en tilbygning til et sommerhus generelt koster. Som med alle andre byggeprojekter, kommer det an på hvilke materialer du ønsker skal bruges og på selve størrelsen af tilbygningen. 

Sommerhusets geografiske placering har også indflydelse på prisen. Det er for eksempel dyrere at lave tilbygninger på Sjælland, end det er på Fyn eller Lolland. Dog plejer den gennemsnitlige pris at ligge på omkring 20.000 kr. per kvadratmeters tilbygning.

Hvis du har haft sommerhuset i lang tid, kan der derudover også være en friværdi i huset. Den vil du måske kunne belåne.

Vi hjælper gerne med at danne overblik over byggeriet omfang og priser, blandt andet ved at udarbejde et prisoverslag for dig. For at gøre det lidt nemmere for dig som kunde, har vi samlet en nem og overskuelig oversigt over de pakkeløsninger og forløb som vi tilbyder, så du får en bedre fornemmelse af hvor du skal starte.


Lidt inspiration til sidst...

Vi har erfaring med en masse forskellige typer af tilbygninger og ser frem til at hjælpe dig med at bringe din idé fra tanke til terrasse - eller hvad du ellers går og dagdrømmer om at bygge en dag. Lad dig gerne inspirere af vores brede portfolio, hvor du kan se et udvalg af vores tidligere projekter og de bagvedliggende tanker og tegninger bag dem. Og så er det ellers bare at gå i gang med at bygge!