Servitutter - Hvad er det? Og hvad betyder det for dig?

Ordbog

March 23, 2021

Hvis du er interesseret i at bygge på din grund - hvadenten der er tale om nybyggeri, en tilbygning eller noget helt tredje - er det en god idé at sætte sig ind i de regler eller servitutter, der eksisterer for din ejendom. Her kan du læse lidt mere om, hvad servitutter er, samt hvad de kan betyde for dit byggeri. 


Hvad er servitutter?

En servitut er kort forklaret en bestemmelse for en ejendom eller grund, som oftest begrænser dens anvendelse. Servitutter kan omhandle mange forskellige ting - lige fra hvor høj din hæk må være og hvilke husdyr, du må holde på din grund til hvor på din grund, du må bygge. 

Hvor lokalplaner indeholder bestemmelser for specifikke områder, er servitutter altså bestemmelser for specifikke grunde og ejendomme.

Det er vigtigt, at du orienterer dig i, hvilke servitutter der findes på lige netop din grund, da du er juridisk forpligtet til at overholde dem. 


Eksempler på servitutter

Som nævnt kan bestemmelserne i servitutter være meget forskellige i indholdet. Overordnet set kan servitutter deles op i to typer: Privatretlige servitutter og offentligretlige servitutter. Hvor de privatretlige servitutter dækker over de rettigheder, som en privatperson har tinglyst over ejendommen, dækker offentligretlige servitutter over rettigheder, som offentlige myndigheder har tinglyst over en ejendom. 

Her kan du se en række eksempler på servitutter, der kan være pålagt en ejendom:

  • Rådighedsservitut: Bestemmelser om hvem der må råde over ejendommen
  • Tilstandsservitut: Bestemmelser om hvilken tilstand en ejendom skal holdes i 
  • Udsigtsservitut: Bestemmelser om hvor højt du må bygge på din grund, før det er til gene for naboer
  • Ulempeservitut: Bestemmelser som handler om larm, lugtgener eller røg, som kan være til gene for naboer
  • Servitut om luftfartshindring: Bestemmelser for hvor højt du må bygge, før det er til gene for luftfartstrafikken

Der kan findes langt flere servitutter og bestemmelser for eksempelvis bebyggelse på netop din ejendom. Du kan for eksempel læse mere om regler for bebyggelsesprocenten, og finde ud af, hvad det betyder for dit byggeprojekt.


Hvilke ejendomme kan pålægges servitutter?

I princippet kan alle former for ejendomme pålægges servitutter. Der er altså tale om alt lige fra sommerhuse og kolonihavehuse til rækkehuse, etageejendomme, enfamiliehuse og jordstykker. 


Er der servitutter på min ejendom?

Det er altid en god idé at sætte sig ind i, hvilke servitutter der er gældende for din grund. Det er både vigtigt at have denne viden i hverdagen, hvis servitutterne bestemmer eksempelvis, hvor høj din hæk må være. Men også hvis du skal til at begive dig ud i et nyt byggeprojekt. 

Hvis du vil vide, hvilke servitutter der findes på din ejendom, kan du slå adressen på din ejendom op i Tingbogen.


Hvem kan stifte servitutter?

Som tidligere beskrevet kan servitutter både stiftes af privatpersoner og offentlige myndigheder. Hvis du vil stifte en servitut på din ejendom sker det ved, at du som grundejer pålægger sin ejendom en servitut og herefter tinglyser den.

Tinglysning vil sige, at din servitut bliver registreret offentligt, og dermed bliver den også anset som juridisk gældende. 

Hvis du vil stifte en servitut omkring noget, som vedrører og kunne stå i lokalplanen, skal det nævnes, at din kommune har lov til at godkende eller afvise servitutten, inden den bliver tinglyst. 

Tinglysning af servitutter kan foretages digitalt på Tinglysning.dk


Kan servitutter ophæves?

Hvis du af den ene eller anden årsag ønsker at få ophævet en servitut, der eksisterer på din ejendom, kan det være en problematisk proces. Det er som udgangspunkt kun den person eller offentlige myndighed, der har tinglyst servitutten, som kan få den fjernet igen. 

Der findes dog en række undtagelser, der gør, at en servitut kan ophæves på andre måder. Dette er for eksempel hvis:

  • Servitutten er urimelig
  • Servitutten er lovstridig
  • Servitutten ikke har været overholdt gennem en længere periode
  • Servitutten forskelsbehandler nogen


Hvis du ønsker hjælp til dit byggeprojekt, kan du læse om vores pakkeløsninger, som kan skræddersys til netop dine behov. Vi kan blandt andet hjælpe dig med forundersøgelsen inden dit byggeprojekt.