Fugefarve og mørtel - hvilken type og farve skal du vælge?
Råd og vejledning
Ofte er der meget fokus på hvilken mursten/tegl huset skal opføres med, men valget af særligt farven af mørtel kan betyde næsten lige så meget og i sidste ende det arkitektoniske udtryk af huset.
Nogle gange kan effekter af fugens farve være så stor, at man skulle tro at det var forskellige mursten der var valgt, når det blot er forskellige fuger.
Typer af mørtel
De fleste nybyggede huse i dag bruger funktionsmørtel. Kort beskrevet et funktionsmørtel den moderne mørtel der også indeholder cement og dermed er langt hårdere end den klassiske bakkemørtel.
Nogle af de forskellige typer at mørtel og begreber er tørmørtel, vådmørtel, bakkemørtel, KC mørtel, kalkmørtel mfl.
Hvordan vælger du den rette fugefarve?
Der er generelt ikke en enkel tommelfinger-regel for hvilken mørtel/fugefarve du skal vælge til hvilke tegl. Dog skal du afgøre om du ønsker et udtryk hvor stenene står meget frem eller mere bliver til en samlet flade. Ønsker du at tegl-stenene står frem, skal du vælge en mørtel som er mere i kontrast til den valgte tegl.
Vi kan anbefale at tage forbi Teglparken lidt uden for Vejle. Her har en lang række af de danske teglværker opført murværk med forskellige tegl og forskellige farver mørtel. Her vil du netop tydeligt kunne se hvordan at fugefarven har stort betydning.
I mange tilfælde får man også lavet mure-prøver (kan enten være på små plader eller et rigtigt stykke opmuret murværk) for at se hvordan en eller flere fuger ser ud.
Typen af fuge
Hvilken type af fuge man vælger betyder også noget for det visuelle udtryk jeres murværk får. De to mest normale typer fuge er
- trykket fuge
- plan fuge (også kaldet skrabet fuge)
Fugetypen kan være med til fx at understrege formen på murstenen. Hvis man fx er ude i en ikke-klassisk murstens format som Kolumba fra Petersen Tegl, et flensborgformat eller nogle af de mange nye aflange typer af mursten som flere og flere tegl-værker begynder at eksperimentere med efter Petersens Tegl store succes med deres Kolumba, vil en trykket fuge netop understrege det aflange format.
En skrabet fuge hjælper også murværket med lettere at komme af med vandet. Har I også murværk indvendig, vil nogle måske også mene at den trykkede fuge samler lidt mere støv.
Laver du en tilbygning skal du være obs på at anvende samme type fuge som det eksisterende byggeri.
Er der en bestemt type mørtel man skal vælge afhængigt af valg af tegl?
Ren teknisk har en tegl noget der hedder et minut-sug som kan have betydning for hvilken mørtel man bør anvende. Ingeniør-beregninger der afgør hvad mørtlen skal kunne holde til, men dette gør sig mest gældende for større byggerier og projekter.
I praksis passer de fleste typer mørtler til de mest standard typer af tegl. Så valget af mørtel afhænger mere af det visuelle udtryk.
Dilationsfuger hjælper murværket med at bevæge sig
Ud over mørtel og dermed fugefarven kan du også blive præsenteret for at jeres nye hus skal have dilationsfuger. En dilationsfuge er en elastisk fuge, som gør at murværket kan arbejde. Her skal du være obs på at den kan have et andet visuelt udtryk. Det er derfor at man ofte søger at gemme den lidt væk, fx bag nedløbsrør.
For de nørdede - de tekniske egenskaber af mørtel
Ud over det visuelle udtryk er der en masse forskellige typer af mørtel som har forskellige tekniske egenskaber som fx vedhæftningsstyrke, bøjnings-træk-styrken, eksponerings klasse m.fl. Som nybygger vil det dog sjældent være noget du skal gå op i, med mindre du selv forventer at skulle stå for opmuring.