Fremtidens bolig - 6 tendenser inden for arkitektur i 2021
Inspiration
Skal du bygge i 2021? Leder du efter inspiration? Eller er du blot fascineret af, hvad fremtidens boligarkitektur har at byde på? Så skal du måske læse med her. I denne artikel vil vi præsentere 6 tendenser inden for arkitektur i 2021.
Bæredygtige byggerier, familiefællesskaber, funktionalitet og naturen som en del af hjemmet. Boligen anno 2021 bringer os i høj grad tættere på hinanden og på naturen.
Disse trends er skabt til at holde dit hus godt og relevant i mange, mange år endnu, og de kommer nok ikke til at forsvinde lige foreløbigt.
Bæredygtighed
Samtidig med at vi selvfølgelig ønsker at bygge sunde og gode boliger, ønsker vi også at have fokus på klima og miljøet. Som med stort set alle andre erhverv, er der inden for arkitekturen kommet langt større fokus på bæredygtighed end nogensinde før.
Når danskerne bygger er det altså med klimaet i tankerne, og vi ønsker at skabe boliger, som i højere og højere grad bidrager positivt.
Når arkitekten tegner dit fremtidige hus, er det ofte med boligens energiforbrug i tankerne. For eksempel kan store vinduer og ovenlysvinduer, der placeres korrekt, sikre et godt lysindfald, som sparer på elforbruget.
Også materialerne, der bygges med, indtænkes i designet. Her ser vi eksempler på, at langt flere genbruger. Vi recycler eller upcycler materialer fra det gamle hus, som kan bruges i det nye byggeri - alt fra inventar til mursten.
Når vi endelig køber nye materialer, er de som oftest bæredygtige. Det kan eksempelvis være træ, som også er en helt klar tendens i 2021’s boligbyggeri.
Naturlige materialer
Den næste tendens, som vi ser i 2021, er, som nævnt, træ! Træ er et materiale, som optager og lagrer co2 - selv når det bliver brugt i byggeri. Samtidig bliver træ som byggemateriale fremstillet med meget lavt energiforbrug, hvilket skiller det ud fra mange andre materialer.
Ikke nok med, at mange vælger træ som en del af en bæredygtig løsning, men også fordi naturlige materialer og det naturlige look er populært. Træ har mange muligheder - også æstetisk. Det er en oplagt mulighed at eksperimentere og lege med det arkitektoniske udtryk, når man bygger med træ.
Fællesskaber
Tendensen er klar. Vi vil gerne være tættere på vores nærmeste familie og venner. Ja, faktisk så tæt, at vi gerne vil bo sammen med dem. Inden for boligarkitektur er en tendens, som vi ser mere til, nemlig fællesskaber.
Det er blevet langt mere udbredt, at vi bygger generationshuse, hvor der er plads til børn, forældre og bedsteforældre. Denne løsning passer ofte til mange familier, hvor bedsteforældrene kan have brug for mere hjælp i hverdagen, og måske også mindre plads, samtidig med at børnefamilien har travlt, og nyder at have de ældre tæt på.
Også flere køber gamle landejendomme med deres venner, hvor der er plads til et hus hver, og man på den måde kan skabe et lille fællesskab med separate huse på én grund.
Det tyder også på, at flere er interesserede i at flytte til boligområder, hvor boligen er mindre, mens der er flere fælleslokaler at bruge tiden i. Denne tendens er en form for modtendens til parcelhuset, som vi kender det.
I fællesskabsbyggerier er vi igen meget interesserede i bæredygtighed med energivenlige huse.
Åbne og multifunktionelle hjem
Hvad vil danskerne helst - prioritere størrelsen eller funktionaliteten af hjemmet? Meget tyder på, at vi oftere end før vælger at gå på kompromis med kvadratmeterne til fordel for funktionaliteten.
Vores hjem skal kunne meget. Det er nok ikke et chok for nogen, at 2020 og 2021 var årene, hvor flest mennesker arbejdede hjemmefra, og pludselig var spisebordet og sofaen det nye kontor. Mange har mærket at der er brug for et nytænkning af hjemmelivet uden kompromis med vores indretning.
Samtidig skal vores rum være indbydende og åbne, og store, multifunktionelle rum, prioriteres over aflukkede rum.
For fremtiden kommer vores rum til at skulle kunne mere end én ting, og vi vil komme til at se flere eksempler på, hvordan multifunktionalitet indtænkes i både arkitektur og indretning.
Tættere på naturen
En stresset hverdag er nok ikke fremmed for mange. Når vi ikke er på arbejde er tendensen uden tvivl, at hjemmet skal fungere som et afslappet pusterum. En af faktorerne til at skabe dette pusterum er naturen! I langt højere grad ser vi, at folk flytter ud af de store byer, for at skifte dem ud med naturen og landets friske luft. Især er tendensen, at det er børnefamilierne, som søger mod landet, når de skal købe hus.
For dem, som har hus tættere på byerne, tænkes naturen dog stadig ind i hjemmet. Store vinduespartier, udestuer og sammenhæng med haven er blevet mere og mere populært, når man hyrer en arkitekt til at tegne sit hus. Det er ikke kun for æstetikkens skyld, men også for at føle, at naturen bliver en del af hjemmet.
Vi tør mere
Den sidste tendens, som virkelig præger det arkitektoniske billede i 2021 er vores mod til at arbejde med forskellige materialer og farver. Det er i højere grad blevet en vigtig del af byggeprojekter, at man gerne vil have et unikt hus - hvad enten det drejer sig om det ydre eller indre.
Flere og flere går bort fra det klassiske hvide hjem, og eksperimenterer med farvevalget - både i indretningen, men også på væggene, badeværelsets klinker og i køkkenet.
Også i materialevalget tør vi efterhånden at eksperimentere mere. Vores vægge er for eksempel i højere grad en del af at skabe et unikt udtryk, og de beklædes i uventede materialer som træ, beton, tegl og mursten.
Vores hjem er ikke bare vores hjem. De er en del af, hvem vi er som personer, og når vi eksperimenterer med udtrykket, får vi også lov at vise os selv til omverden.
Husk at uanset om du drømmer om en helt traditionel bolig, eller om du ønsker at udfordre traditionerne lidt, står vi klar til at hjælpe dig med dit projekt! Kontakt os for en uforpligtende samtale.