Forebyggelse af skader ved skybrud: 6 gode råd

Råd og vejledning

August 8, 2021

Regn, regn, gå din vej; Vi har ikke brug for dig

 

Sommeren byder på en masse dejligt vejr, men desværre også risikoen for voldsom regn. I Danmark definerer vi skybrud som nedbør med en intensitet på mere end 15 millimeter på 30 minutter eller under. Skybrud er desværre ikke sjældne fænomener i Danmark, og de dukker især op i sommermånederne. Man skal aldrig ignorere når DMI varsler om skybrud da regn i voldsomme mængder kan risikere at skade ens hus i både stort og lille omfang.

Men hvordan forebygger man skader ved skybrud? I denne artikel giver vi seks gode råd til hvordan man kan forebygge store skader ved skybrud.

 

1) Fremtidssikring af kælderen

Kælderen er ofte den del af boligen som er hårdest ramt under et skybrud. Da den ligger under grundniveau, har udefrakommende vand og nedbør meget nemmere ved at nå derned, og mange boligejere oplever desværre oversvømmelser af deres kælderrum under skybrud.

En måde at forebygge dette på er at lægge et dræn rundt om sin kælder hvis vandet ofte trænger igennem kældervæggene. Man kan også isolere sine kældervinduer lidt ekstra, så vandet ikke kan trænge igennem dem.

Det er også en god idé at undgå at have for mange værdifulde genstande stående eller liggende på kældergulvet under skybrud da man risikerer at disse bliver våde og kommer til skade.

 

 

2) Rens tagrender og udendørs afløbsriste for blade og andet snavs

Hvis husets tagrender og afløbsriste er stoppet til med blade og affald, vil regnvandet ikke have noget sted at løbe hen. Så risikerer man at det løber over og påfører skader til huset. Det samme gør sig gældende for regnvandstønder – sørg altid for at disse har kapacitet nok til store mængder af regnvand.

Det er derfor altid en god idé at undersøge og rense ens rister og tagrender et par gange om året. Så forebygger man skader som nemt kunne undgås.

 

 

3) Omlægning af fliser

I nogle tilfælde kan det være en smart idé at omlægge flisearealerne på ens grund til at lede vandet væk fra huset.

Så kan de fungere som afløb og på den måde sørge for at vandet løber væk fra huset og ikke ind i det.

 

 

4) Undgå trægulve og tæpper i kælderen

Trægulve, tæpper og fugt er ikke en god blanding. Især ikke i et kælderrum som i forvejen er mere tilbøjeligt til fugtskader og ubehageligheder som skimmelsvamp.

Det kan derfor være en god idé at undgå trægulve og tæpper i alle kælderarealer, men i stedet holde sig til mere sikre løsninger som betongulve. Så mindsker man i hvert fald risikoen for fugtskader eller store ombygninger på grund af ødelagte trægulve.

 

5) Lav aftaler med naboen

Hvis der sker skybrud imens man ikke er hjemme, kan det være betryggende at vide at der i det mindste er nogen til at holde øje med at der ikke sker de helt store forfærdelige skader imens man er væk.

Det kan derfor være smart at lave en aftale med sin nabo om at man lige holder øje med hinandens huse (eller sommerhuse) hvis den anden er væk og der sker skybrud. Det allerbedste er dog selvfølgelig hvis man selv er hjemme imens det sker, så man kan gribe ind hvis der begynder at trænge vand ind i huset.

 

 

6) Kontakt dit forsikringsselskab

Hvordan er du dækket hvis uheldet er ude? Man håber selvfølgelig aldrig på at det sker, men det er en god idé at være dækket af en god forsikring hvis nu vejrskader rammer når man mindst venter det.

Det kan derfor anbefales at man lige hiver fat i sit forsikringsselskab for at høre hvordan man er dækket hvis uheldet nu er ude og der sker skybrud i ens område.